19 April 2011

jom masak part 2

hari nie aku nk ajar wt ayam masak merah..(^_^)..bru sebut dh meleleh air liur aku nie...hehe.ari tu kita dh msak udang n petai kli nie kita masak bnda yg lebih kurang tp sedap dimakan..:P. tanpa membuang masa...jom2 kita masuk dapur n masak untuk ahli keluarga kita..:P

mula2 kita sediakan bhan2 yg diperlukan:
bwang besar -ikut suka nk boh byk mna pn
bwang puth- nie pn ikut suka jgk..aslkn jgn sekilo..x taw rsa pa nnt
cili kering- siap dikisar
serai- dlm 4/5 btg pn ok jew- dikisar
halia-dikisar
lengkuas-dikisar
garam
gula
ayam- digoreng terlebih dahulu
santan- yg nie ada org guna ada jgk x guna..ikut selera k
hmmmm.....n klu korang nk boh mcm2 lgi..ikut suka la...perut masing2 kan..hehehehe

ok,pastu kita panaskan minyak dlm kuali. elok minyk dh panas..korang masukkan bhn2 yg dikisar td.klu nk bg wangi..korang tumis dulu bawang yg siap dikisar td tu...pastu bru masukkn cili kering/halia/serai/lengkuas yg dikisar tuuuu..hmmmmm..


lepas semua tu dh naik bau n naik minyak (bukan naik angin k).korang taw x naik minyak tu mcm mna????
hmmmm..kira dh msak lew bahan2 tu...aku pn x taw nk bg taw mcm mna..hehehe..korang buka la kamus dewan kew ape kew erk..x pn google je..:).bila dh naik minyak semua tu..korang masukkn la ayam yg telah digoreng td..pastu masukkn garam/gula -secukup rsa k..jgn terlebih plk. n klu nk msukkn santan...boleh jew...

sebenarnya..aku x pndai nk bg taw kt sni cra nk mask..sbb aku lebih suka tunjuk secara real...kan senang...smbil ajar tu mask skali kan...last2 nnt boleh jgk mkn..hehehe...kan da faedah jgk tu...tp x slh kan klu aku kongsi kat sni...yg mna terlebih n terkurang tu...harap korang taw2 je k..korang kan pro...so aku yakin korang lgi pndai pda aku..:)


pic by google




SELAMAT MENCUBA

2 comments:

  1. berbunyi2 perut aku nih... nnt aku nk masak kena print blog ko ni dulu la jawabnye..hehe

    ReplyDelete
  2. hehehehe....asl perut ko berbunyi??? nk mkn aym msk merah la tu kan..:P

    ReplyDelete